България в очакване на нова бежанска вълна, чакат се много непридружени малолетни

Дата:

България се подготвя за приемане на нова вълна бежанци, според информацията предоставена от социалния министър Иванка Шалапатова. Тя бе уверена, че никоя държава не може да се справи сама с този предизвикателен проблем, и подчерта готовността на България да посрещне непридружени малолетни бежанци.

Според Шалапатова, България е готова да активира процедурата за международна закрила за непридружените малолетни бежанци и да им предостави сигурни зони за деца. Тя заяви, че всички необходими системи са вече активирани и изрази надеждата, че конфликтът, породил бежанската криза, ще приключи по-рано.

Социалният министър подчерта важността на зеления преход и отрази желанието за сътрудничество със синдикалните организации, като беше посочено, че е създаден цялостен социален пакет, който ще се реализира в два етапа. Първият етап предвижда предложение на пакета на социалните партньори в рамките на 1 месец, а след утвърждаване, реализацията ще започне до края на годината. Този пакет включва демографски и социални анализи, картографиране на уменията и знанията на хората, засегнати от зеления преход, и индивидуални планове за тях и техните семейства.

Шалапатова обяви мерки, които включват обучения, подкрепа за предприемачество и пакет “Мобилност”, с приоритет да се предотврати безработица поради зеления преход. Тези мерки са предназначени за всички 25 000 души, засегнати от този преход, но тези, които не желаят да придобиват нови умения и останат на пазара на труда, ще получат социални компенсации.

Според министъра се работи активно и по бюджета за следващата година, като тя подчерта важността на инвестициите в социални услуги и оптимизациите. Шалапатова се надява, че когато процедурата приключи, ще бъде наличен адекватен ресурс, насочен към постигане на политическите цели на страната.

В заключение, социалният министър посочи, че се работи за подобряване на условията на труд за социалните работници и увеличаване на техните възнаграждения, като се очакват и реални резултати от тяхната дейност.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...