България с шанс за домакинство на Олимпийски игри

Дата:

София отново получава възможността да се кандидатира за домакинство на Зимни олимпийски игри, след като Международният олимпийски комитет (МОК) отвори вратата за повече кандидати. Това съобщи Весела Лечева, бивш служебен министър на младежта и спорта и член на комисия при МОК, в интервю за БНР.

Тази възможност стана реалност след решението на МОК, взето на сесията в Мумбай, Индия, което позволява споделено домакинство между две държави за Зимни олимпийски игри през 2030 и 2034 година. Това решение беше подкрепено от президентите на седемте международни федерации в зимните олимпийски спортове. Промените в климата са направили броя на потенциалните домакини на Зимните олимпийски игри до 2040 година ограничен, а после още повече държави няма да могат да поемат този ангажимент.

Това решение отваря вратата за нови кандидатури, включително за София, която вече кандидатства за домакинство на Зимните олимпийски игри. Според Весела Лечева, столицата има шанс, тъй като българия разполага с добри зимни курорти и има натрупан организационен опит от световни и европейски състезания и първенства.

Също така, дискусиите продължават относно устойчив икономически модел за организацията на Зимните олимпийски игри, след като проучване показва, че разходите за организацията на игрите са значително по-високи от тези за световни първенства.

Тази новина предоставя на София възможност да представи отново своя кандидатура и да се бори за домакинство на бъдещи Зимни олимпийски игри, които според новите правила ще бъдат организирани със споделено домакинство между две държави.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Пожар избухна в автосервиз в Бургас

Днес сутрин голям пожар избухна в автосервиз в град...

Хосе Карерас с концерт тази вечер в зала 1 на НДК

Този вечер Хосе Карерас ще представи концерт в зала...

Днес отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Денят на хората с увреждания, отбелязван от 1992 г.,...

Борис Бонев: ГЕРБ не ме искат начело на СОС, защото ще извадя “кирливите им ризи”

Столичният общински съветник Борис Бонев от "ПП-ДБ (Спаси София)"...