България, Румъния и Турция подписаха споразумение за разминиране в Черно море

Дата:

България, Румъния и Турция се ангажираха със създаването на Противоминна военноморска група в Черно море, след като подписаха Меморандум за разбирателство. Заместник-министърът на отбраната на България, Атанас Запрянов, турският министър на отбраната Яшар Гюлер и румънският министър на отбраната Анджел Тълвар се срещнаха в Истанбул за подписването на споразумението.

Решението за подписване на Меморандума от страна на България беше взето на правителствено заседание на 13 декември предишната година. Инициативата за създаване на Противоминната военноморска група в Черно море бе предложена от Турция през август 2023 г. и има за цел да осигури безопасността на морските пътища в региона, като се противопостави на заплахата от мини, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна.

Очаква се, че военноморската група ще подпомогне подобряването на взаимодействието и добросъседските отношения между участващите страни, без обаче да замени присъствието и дейностите на НАТО в Черно море. Първоначално участието в групата е предвидено само за противоминни кораби на трите държави, като активностите ще се фокусират в териториалните води и икономическите зони на участващите страни с цел противодействие на минната заплаха.

За управлението на противоминните операции ще бъде създаден Комитет за Противоминната военноморска група в Черно море, включващ началниците на Военноморските сили на трите участващи държави. Този комитет ще бъде отговорен за вземането на решения, управлението, консултациите и общото ръководство на провежданите операции в Черно море. Графикът за изпълнение на операции ще бъде съставен на базата на решенията на комитета, като се определят районите и периодите на активация на групата.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...