Благотворителен концерт под надслов „Да възродим дарителството за образование“ ще се състои тази вечер в Габрово

Дата:

Благотворителен концерт за набиране на средства за построяване на паметник на д-р Никола Василиади в двора на едноименната гимназия в Габрово ще се състои днес, от 18:00 ч., в зала „Възраждане“ в града, съобщиха за БТА от сдружение с нестопанска цел „Фонд 200 години д-р Никола Василиади“ – инициатор на събитието. 

Концертът е под надслов „Да възродим дарителството за образование“, като организаторите се надяват по този начин да бъде продължено делото на дарителя д-р Василиади, с чието съдействие е построена Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“. 

По данни на организаторите до този момент са продадени над 300 дарителски билета, като в събитието ще се включат над 30 групи и изпълнители от Габрово. 

В концерта участие ще вземат Драматичен театър “Рачо Стоянов”, Мъжки хор при храм “Света Троица”, танцов състав при НЧ “Априлов-Палаузов”, музикална школа “Звезди в аванс”, танцова школа “Лиана”, Клуб по спортни танци “Ритмика”, Детски фолклорен ансамбъл “Габровче”, 14-ти ученически гвардейски отряд и 4-ти ученически гвардейски духов оркестър в ПТГ “Д-р Никола Василиади”, формации и индивидуални изпълнители от габровските детски градини и училища.

Организаторите посочват, че събитието е с вход свободен, като в мрежата на сдружението, както и на място в зала „Възраждане“ ще се приемат парични дарения, издадени са дарителски билети на стойност 10 лева. 

До момента са събрани над 60 000 лева, а целевата сума за изработка на фигура в цял ръст с постамент с височина над три метра е 90 000 лева.

На 26 ноември 2022 г. в Пресклуба на Българската телеграфна агенция (БТА) в Габрово беше учредено сдружение „Фонд 200 години д-р Никола Василиади“. То си постави за цел да изготви проект, да набере средства и да инициира издигането на паметник на д-р Никола Василиади, патрон на професионалната техническа гимназия в града.

Първият дарител на кампанията бе бизнесменът Стефан Моров, който гарантира сумата от 10 000 лева за каузата. Председателят на сдружението Ренета Радичкова тържествено му връчи свидетелство за направеното дарение и разясни, че всички спомоществователи и дарители ще получават документ за средствата, които предоставят. Когато сумата надвишава 500 лв., се съставя и специален договор за дарение.

Корнелия Мотова, директор на Професионалната техническа гимназия (ПТГ) „Д-р Никола Василиади“, подкрепи идеята за изграждане на паметник на патрона на школото.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...