Белгия прибра с военен полет от Израел стотина души и очаква възможност за допълнителна евакуация през границата с Египет

Дата:

Стотина белгийски граждани и 13 граждани на други държави от ЕС напуснаха Израел с полет на Белгийските военновъздушни сили, съобщиха местни медии. Първоначално се предвиждаше полетът да бъде изпълнен с граждански самолет.

Отбелязва се, че Белгия първа в ЕС е задействала механизма за съпричастност, чрез който свободните места за евакуация се предоставят за граждани на други европейски страни. Засега не се съобщава за подготовката на втори подобен полет.

Белгийският вицепремиер Венсан ван Кикенборн посочва, че се водят разговори със САЩ за осигуряване на евакуация през граничния пост “Рафа” между Газа и Египет. В Израел и Газа пребивават няколко хиляди души с белгийско гражданство, уточниха по-рано медиите. Ван Кикенборн пояснява, че засега преговорите са много трудни, защото “Газа е запечатана херметически”. Според него е редно в съседните на Израел сигурни държави да бъдат обособени бежански центрове.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...