Белгия и Швеция почетоха паметта на жертвите от атентата в Брюксел на 16 октомври

Дата:

Белгийският премиер Александър де Кро и шведският премиер Улф Кристершон отдадоха почит на жертвите от нападението, което се случи в Брюксел в понеделник вечер и за което терористичната групировка “Ислямска държава” пое отговорност. Де Кро заяви, че са необходими повече общи европейски действия, за да се справи с причините за тези събития. Той подчерта важността на противодействието на незаконната миграция и укрепването на външните граници на ЕС, както и по-решителното връщане на онези, чиито молби за убежище са отхвърлени.

Кристершон сподели същите мнения и добави, че ЕС трябва да се съсредоточи върху опазването на границите си и се нуждае от по-твърда позиция по въпросите на сигурността, за да предпази отворените и свободни общества. Той посочи, че Швеция също има предизвикателства по отношение на връщането на незаконните мигранти и че не може да критикува Белгия за случая с атентатора, който се намирал все още в страната, въпреки че молбата му за международна закрила беше отхвърлена преди години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че терористичният акт в Брюксел е бил вдъхновен от омраза и подчерта необходимостта от промени в европейското законодателство за миграцията. Тя предложи изменения, които биха позволили принудително връщане на незаконните мигранти, ако се счита, че представляват заплаха за националната сигурност. Фон дер Лайен изрази надежда, че тези промени ще бъдат приети по време на предстоящото председателство на Белгия в Съвета на ЕС, което започва през януари. Тя подчерта необходимостта от определяне на критерии за приемане на мигранти в Европа и посочи, че няколко страни вече са внесли изменения в правилата за предоставяне на убежище, които позволяват отказ при препращане на лица в други европейски държави.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...