България

Баници се състезават на фестивал във великотърновското село Балван, кметът награди вносна

С повече от 110 баници се съревноваваха участниците в осмото издание на фестивала „Баницата в делник и празник“ във

Баници се състезават на фестивал във великотърновското село Балван, кметът награди вносна

С повече от 110 баници се съревноваваха участниците в осмото издание на фестивала „Баницата в делник и празник“ във великотърновското село Балван. Голямата награда на кмета Недьо Георгиев заслужиха представителите на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ от Бургас.

На първо място в категорията за най-добра сладка баница се нареди Сашка Димитрова от Дряново, а за най-добра солена – Юлиана Стефанова от Дебелец. За най-нетрадиционна баница бе отличена Мария Казанджиева от Руховци, а за най-добра автентична баница – Анка Николова от същото село.

Наградата за най-млад участник бе връчена на 4-годишната Крисия Машикова, а за най-възрастен бе споделена от 87-годишните Графица Недялкова и Йордана Топукова.

Членове на оценяващата комисия бяха шеф Иван Иванов, главният експерт по хлебопроизводство и сладкарство Тодор Николов и главният експерт в Дирекция „Култура, културно-историческо наследство, празници и фестивали“ в Община Велико Търново Георги Чукуров.

За доброто настроение на участниците и гостите на фестивала се погрижиха самодейни състави и изпълнители, а за най-малките имаше аниматори.

Интерес сред присъстващите предизвика и изложбата на булчински рокли, аксесоари и снимки „Сватбена магия, традиции и модерност“, подредена в местното Народно читалище „Нива – 1898“ от дамския клуб в село Балван и неговия председател Маргарита Петрова.

Експозицията включваше над 20 облекла от 1966 г. до 2024 г. Кметът на Балван Недьо Георгиев поздрави участниците и гостите на събитието, като благодари на всички балванчани и на организаторите от настоятелството на читалището и клуба на пенсионера и инвалида, които пазят жива историята на селото.

Поздрав към всички отправи и заместник-кметът на Велико Търново Георги Недев, който отбеляза, че така се поддържат и предават българските традиции и дух. В Балван житото расте с благословия, а баницата се меси не само с ръце, а и със сърце, посочиха организаторите на събитието.

Днес не е само празник, а и ден, в който се прекланяме пред едно от най-старите и най-обичани български ястия, добавиха те. В баницата се крие майчината грижа, бабините тайни рецепти и вкусът на дома. Тя е мостът между поколенията, който пренася не само вкус, но и любов, предаден от ръце в ръце.

Празнувайки баницата, ние празнуваме нашите корени, труда, земята и духа на народа ни, подчертаха организаторите. Те припомниха, че по традиция баницата е кръгла, а кръгът е символ на единство, цялост, вечност, съвършенство и хармония.

Тя е символ на женското начало и плодородието, а в християнството ореолът около главите на светците е кръг – символ на божественост и светлина.

Гостите на празника имаха възможност да опитат различни видове баници – познати и непознати, традиционни и нетрадиционни, показващи вкусовете и културата на различни населени места в България. Най-нетрадиционни баници имаше на масите на Професионална гимназия по туризъм „Проф.

д-р Асен Златаров“ в Бургас. Те участват за трета година на този празник, като всеки път приготвят различни баници.

Сега се представиха с хрупкава баница с пълнеж от халва и бял шоколад, сърма-баклава с кадаиф и локум, сладка баница с ябълки и крем, шоколадова баклава с орехи и нутела, бугаца (гръцка баница с крем).

Те бяха приготвили вита баница с агнешка дреболия, наподобяваща дроб сърма, баница с шунка, кашкавал и сушени домати, с кайма и гъби, с рапани, с охлюви, със сирене и тиквички.

С учениците имаме богат опит от постоянните ни участия в различни състезания и винаги се опитваме да бъдем много креативни, каза учителят по практическа подготовка Ивайло Минчев.

Той допълни, че всяка година печелят награди с баниците си с морски дарове, като сега разчитаха най-вече на тази с рапаните. Преди са правили със скариди, със смес от различни риби и други.

Представителите на габровското село Буря предлагаха баница със сирене, войнишки курабийки, мързелива баница, кекс и лаваш, който се прави от кори като питките за дюнер.

Жените от село Мусина бяха приготвили мусински лучник по 100-годишна рецепта, баница дугалач, лучник с лук и орехи, със спанак, с телешка кайма, с праз, млечна баница, а пред журито направиха атрактивно представяне с горяща баница.

С тях беше и Алена Данилова от Беларус, която от 19 години живее в България и има много награди от кулинарни конкурси. Тя беше приготвила сладко украинско блюдо с извара и плодове.

Мария Петева от Бяла Черква разказа, че в градчето всички са кулинари и майстори най-вече на баниците и сладките изделия. Те бяха приготвили дърпани баници, тиквеници, баница с локум, със суджук, с праз, с коприва.

В направата им са участвали около 15 човека, които представиха населеното място с 25 различни тави с баници. Най-характерните за Бяла черква са дърпаните, които се правят в почти всяка къща, каза Мария.

Представители на други села предлагаха баници със сирене и със захар, с ябълки и орехи, със свинско месо и кисело зеле, с тиква, стафиди и орехи, както и баклавички. Всеки посетител на празника имаше възможност да се включи в томбола.

Сред официалните гости на фестивала бяха народният представител Мариана Бояджиева, евродепутатът Кристиан Вигенин, кметовете на Павликени инж. Емануил Манолов и на Златарица Петър Ганев, заместник-кметът на Дряново Ангел Ангелов, а също настоящи и бивши кметове на Балван и по-малки населени места.