in

Българо-швейцарската програма за сътрудничество продължава до 2024 г.

Очаква се българското правителство да прецизира областите, за които желае подкрепа

Българо-швейцарската програма за сътрудничество ще бъде продължена до 2024 година. Парламентът в Швейцария дебатира размера на новата финансова помощ за 13 европейски държави, сред които е и България. Очаква се българското правителство да прецизира областите, за които желае подкрепа.

Това заяви при посещението си във Велико Търново посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Мюриел Коен.

Продължават преговорите с ЕС за втория транш по швейцарската програма. Очаква се макрорамката да е 1,3 милиарда швейцарски франка за подпомагане на 13 източноевропейски държави, включително и България, посочи посланик Мюриел Коен:

„Първият транш беше 76 милиона швейцарски франка за България. Сега се очаква този втори транш да бъде по-голям от първия“.

По Българо-швейцарската програма у нас бяха подпомогнати образователни програми, бяха преопаковани и обезвредени близо 4000 тона негодни пестициди, пет български общини започнаха разделно събиране на опасни битови отпадъци.

„Надяваме се тези дейности, както и обучението и оборудването на доброволните отряди за борба с бедствията и авариите да продължат с швейцарската финансова подкрепа“, посочи Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Красимир Вълчев: Няма план училищата да се затварят през октомври

Очаква се скок в цената на природния газ