Байдън: САЩ не подкрепят независимостта на Тайван

Дата:

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван, след като тайванските избиратели предоставиха подкрепата си на кандидата за президент от управляващата Демократическа прогресивна партия, Уилям Лай. Тази изразена позиция на Байдън идва след като Лай спечели президентските избори, категорично отхвърляйки китайския натиск и обещавайки да се противопостави на Пекин, както и да търси преговори.

В предишни изявления часове преди изборите, администрацията на Байдън предупреди, че би било неприемливо за “която и да е” страна да се намесва в тайванските избори. Тайван, остров в близост до Китай, който се счита от Пекин за част от своята територия, е пример за успешна демокрация след първите преки президентски избори през 1996 г.

САЩ са важен международен поддръжник на Тайван и осигуряват оръжие на острова, въпреки липсата на официални дипломатически връзки между двата субекта. Администрацията на Байдън се тревожи, че изборите и новата администрация могат да доведат до ескалация на напрежението с Пекин.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...