Aвcтpaлия oтxвъpля пpeдлoжeнията на ЕС зa cпopaзyмeниe зa cвoбoднa тъpгoвия

Дата:

Австралия е отхвърлила предложенията на Европейския съюз за споразумение за свободна търговия, и е малко вероятно да бъде постигната сделка след няколко години, заявиха австралийски министри в понеделник, съобщава Reuters.

Най-голямата селскостопанска индустриална група в страната благодарение на правителството за отказа им да “хвърли австралийските фермери под автобуса”, като подписва сделка, която не би позволила достатъчно от техните продукти да влизат в ЕС.

Двете страни водят преговори от 2018 г., като Австралия има желание да увеличи износа на селскостопански продукти чрез намаляване на митата на ЕС и разширяване на квотите, а Европа вероятно ще получи по-голям достъп до критичната минерална индустрия на Австралия. Австралийският министър на търговията Дон Фарел заяви след срещата си с колегата си от ЕС Валдис Домбровскис в японския град Осака през уикенда, че не е постигнат напредък.

“Дойдох в Осака с намерението да финализирам споразумение за свободна търговия”, каза Фарел в изявление.

“За съжаление, не успяхме да постигнем напредък. Преговорите ще продължат, и се надявам, че един ден ще подпишем сделка, която е от полза както за Австралия, така и за нашите европейски приятели”, каза той, цитиран от Reuters.

Австралийският министър на земеделието Мъри Уот каза, че ЕС – един от най-големите пазари в света – само леко е променил предложението, което постави на масата преди три месеца.

“Просто не успяхме да видим ЕС да увеличи офертата си за неща като говеждо и овче месо, млечни продукти, захар, достатъчно, за да мислим, че тази сделка е в националния интерес на Австралия”, каза той пред ABC Radio.

Уот каза, че ще мине известно време, преди австралийското правителство и ръководството на ЕС да успеят да договорят сделка поради предстоящите избори в ЕС. “ЕС следващата година ще влезе в изборния си цикъл. Винаги е много по-трудно за страните и регионите да преговарят за този вид търговски споразумения преди изборите”, каза той.

Австралийски фермерски групи оказаха натиск върху правителството да не подписва “непригодната сделка”, която би поставила техните членове в неравностойно положение спрямо конкурентите от Нова Зеландия, Канада и Южна Америка, които имат по-голям достъп до пазарите на ЕС.

Например, ЕС подписа търговско споразумение с Нова Зеландия миналата година, което намали митата за износ в ЕС, включително за говеждо и агнешко месо, масло и сирене.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля напишете вашия коментар
Моля оставете вашето име

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Интер победи Наполи с 3:0

Интер записа убедителна победа с 3:0 над Наполи в...

Зографски 18-и в четвъртия кръг на световната купа по ски скокове

Българинът Владимир Зографски завърши на 18-то място в четвъртия...

Лудогорец разгроми Ботев Враца с 5:0

Лудогорец записа убедителна победа с 5:0 срещу Ботев Враца...

Пиеси на Недялко Йорданов и Стефан Цанев оценени високо от турската публика

В Турция се наблюдава голям интерес към театралните произведения...