АТА: След стрес тестове Банката на Албания преценява банковия сектор в страната като добре капитализиран

Дата:

Резултатите от теста за капиталова адекватност за периода 2023-2025 г. показват, че албанският банков сектор е устойчив на макроикономически шокове, предаде за БТА албанската агенция АТА.

Банката на Албания периодично извършва тестове за устойчивост или стрес тестове, за да оцени устойчивостта на банковия сектор на сътресения от реалната икономика и финансовите развития.

Тестът за капиталова адекватност показва степента на устойчивост на албанските банки от второ ниво и сектора като цяло срещу предполагаеми шокове за икономическия растеж и безработицата, кредитния портфейл, състоянието на обменния курс и промените в лихвените проценти. Проверката включва три сценария: основен, умерен и тежък, а периодът на проверка продължава до края на 2025 г.

Основният сценарий предполага положителен икономически растеж през периода, придружен от положително увеличение на кредитирането и намаляване на безработицата.

При умерения сценарий икономическият растеж остава положителен през периода на проверка, но темпът на растеж е по-нисък в сравнение с основния сценарий.

В най-лошия сценарий условията са по-екстремни, включително първоначално положителен темп на растеж, последван от икономическо свиване.

При умерения и най-лошия сценарии има повече условия за обезценяване на курса на местната валута, повишаване на лихвените проценти и забавяне на темпа на кредитиране до неговото ограничаване. Тези обстоятелства водят до влошаване на качеството на кредитния портфейл както за гражданите, така и за бизнеса.

Резултатите от стрес тестовете показват, че в края на първата година на проверка албанският банков сектор остава добре капитализиран, независимо от сценариите. Коефициентът на капиталова адекватност е 20% при основния сценарий и пада до 19% при най-лошия сценарий.

В края на проверката Банката на Албания, преценява банковия сектор като устойчив на макроикономически шокове, но неговата чувствителност се е увеличила благодарение на повишената чувствителност на банките от второ ниво към предполагаемите сценарии.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...