АНСА: Работим за създаването на хуманитарен коридор, за да върнем италианските граждани от Израел, заяви италианският външен министър

Дата:

Правителството на Италия работи за създаването на хуманитарен коридор за израелските граждани, държани като заложници от Хамас в ивицата Газа след изненадващата въздушна, морска и сухопътна атака срещу Израел в събота, заяви днес италианският вицепремиер и министър на външните работи Антонио Таяни, предаде италианската новинарска агенция АНСА. 

“Изразихме солидарността си с народа на Израел и работим за създаването на хуманитарен коридор за израелските заложници в Газа, за да освободим жените, децата и възрастните хора”, каза Таяни. “Подкрепяме всички инициативи в тази насока”, допълни той. 

Снощи Хамас съобщи, че държи 100 израелски заложници, включително високопоставени офицери от армията. Малко преди това палестинският “Ислямски джихад” беше заявил, че държи 30 израелци. Въз основа на тази информация общият брой на заложниците вече е 130.

Отделно от това днес Таяни писа в “Екс” (Х), доскоро познат като “Туитър”, че правителството работи за подпомагане на италианците, блокирани в Израел, да се върнат в Италия.  

“Работим, за да се опитаме да помогнем на сънародниците, блокирани в Израел, да се върнат в Италия”, подчерта той. “Тяхната безопасност е основен приоритет на правителството”, добави първият дипломат на Италия. 

Към момента се съобщава, че около 700 израелци са загинали, а 2500 са ранени при атаките на Хамас. Освен това се предполага, че 750 души са в неизвестност.

Тази сутрин министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че 436 палестинци са загинали, а 2270 са ранени при ответните въздушни удари на Израел.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...