in

Ангелов: Започват проверки в лабораториите заради забавени PCR тестове

17 нови линейки за Спешна помощ в София

Това стана ясно по време на брифинг на министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ-София д-р Георги Гелев и старши комисар Красимир Шотаров от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Натъкваме се на примери за качване на резултати след ден-два или три. Увеличеният брой случаи във вторник – утре, ще се дължи до голяма степен на некачените резултати от лабораториите”, коментира министърът.

„Видяхте, че имаше затруднения при обслужването на пациентите в София. Това е причината да решим с министър Терзийски, по разпореждане на премиера, да увеличим колите за Спешна помощ.

„В момента на работа са 25 екипа. С тези нови коли, които видяхте сега, ще увеличим бройката на екипите с близо 50%. Те са за по-леките случаи, които нямат нужда от кислород при докарването им до болницата. Надявам се с този ход да няма повече проблеми при приемането на пациентите в здравните заведения в София, защото тук проблемът е най-голям“, допълни той.

„В социалните мрежи се появи информация, че съм размахал пръст на българските лекари. Няма такова нещо, аз съм им благодарен и съм един от тях, но не мога да не бъда гневен на такива, които отказват да откриват COVID отделения и да отказват да приемат пациенти.

„Това е причината да лично да започна проверки изпълнява ли се заповедта ми. Започват и проверки по лабораториите, защото и там забавяне на резултатите, които се подават към Единната информационна система.

Това не трябва да се допуска, защото с това забавяне някой човек вече е оздравял, а ние тепърва го поставяме под карантина. Държавата плаща достатъчно и не мисля, че е проблем да се назначат още хора в лабораториите“, категоричен бе проф. Ангелов.

„Който не спазва разписаните от мен заповеди и разпоредби, ще си получи санкциите. Това не са българските лекари и сестри, това са ръководителите на болничните заведения. Всеки пациент може да стигне до болницата по три начина – с линейка, насочен и самонасочил се“, каза министърът.

„Цялата сила на закона ще бъде приложена към тези, които не спазват правилата. Тук съм категоричен. В момента, в който се изчерпа капацитета на лекарите, аз ще съм първият, който ще си хвърли сакото и ще влезе в болницата. Правил съм го, правя го и сега. Няма никакъв проблем“, категоричен бе Ангелов.

За случая с Четвърта градска болница съм назначил проверка и трябва да изчакаме нейните резултати. Към настоящия момент нямаме нужда от създаването на полеви болници. В момента около 2000 легла в цялата страна са заети с пациенти с COVID, като в София те са 600″, обяви още министърът на здравеопазването.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Китай започна преброяване на населението си

Аксел Олеков се призна за виновен за убийството на Андреа от Галиче