Ангел Найденов: Президентът Радев демонстрира последователност, ветото е логично

Дата:

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане предложението за предоставяне на бронирана техника на Украйна, като наложи вето. Това решение беше коментирано в студиото на “Денят започва” по БНТ от Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, и Димитър Гърдев, дипломат и председател на Комисията по външна политика в 46-ото Народно събрание.

Ангел Найденов посочи, че ветото е напълно обяснимо и логично, тъй като президентът, като върховен главнокомандващ, има право и дори е длъжен да потърси отговори за необходимостта на тази техника за България и за специализираните структури на МВР. Той подчерта, че ветото предоставя възможност за неемоционален дебат, в който да се чуят аргументи “за” и “против”, както и за президента да изрази своята позиция относно военната помощ за Украйна.

Димитър Гърдев добави, че подобни дебати се водят във всички държави, които подкрепят Украйна. Той подчерта, че България не е променила своята позиция и подкрепя усилията на Украйна в политически, икономически и военен план. Дипломатът отбеляза, че в държавите по света се водят дебати, но те обикновено завършват с еднодушни решения, което се очаква и в България.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Божков представи новия си политически проект, чакат ни добри времена

Санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков, който е...

Горя училище в кюстендилското село Соволяно

Тази нощ в училището в кюстендилското село Соволяно избухна...

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел се срещат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен

Днес, министър-председателят акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър...