Александър Тодоров от СУ: Новоизбраният патриарх е аскет по душа

Дата:

Новоизбраният патриарх е аскет по душа. Това заяви в специалното студио на bTV „Патриархът на България“ адвокат Александър Тодоров, който е и преподавател в Богословския факултет на СУ. „Познавам лично митрополит Даниил.

Той от години прави впечатление на аскет, на човек, който пости и живее в молитви. Никога не съм го чувал да каже празна дума. Той добре познава православната вяра и трудно някой може да го обеди да направи нещо срещу Бог“, поясни Тодоров.

Българската православна църква избра новия патриарх „Аз не познавам нито един от кандидатите, в това число и митрополит Даниил. Но това, което мога да кажа, е, че той има изключително добро име в църковните среди с неговия монашески живот“, допълни историкът проф.

Момчил Методиев, специалист в средновековна и църковна история. Предстои името на новия патриарх да бъде възвестено и на обществото.

Тепърва трябва да се изпратят официални писма и до предстоятелите на местните църкви, до президента Румен Радев, председателят на Народното събрание Рая Назарян и до служебния премиер Димитър Главчев. „Събитието е историческо и то ще бъде запомнено“, каза още проф. Момчил Методиев.

Според него изборът днес е протекъл много добре, особено на фона на предходни такива избори.  „Чува ли сме понякога крайни и радикални мнения, имало е оспорване. Но днес всичко протече според Устава на БПЦ. Мисля, че този устав е направен така, че да излъчи обединител“, поясни той.

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ердоган се обяви за добри отношения и със Запада, и с Изтока

"Създаването на нови уравнения във външната политика" не е...

Автобус се разби и застана вертикално върху изход на тунел край Барселона

Във вторник автобус, превозващ работници на "Индитекс", се разби...

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Десетки нобелови лауреати призоваха в отворено писмо президента на...

Кремъл не разбира какво има предвид Зеленски под “втора мирна среща на върха”

Кремъл все още не разбира какво има предвид Владимир...