in

900 престъпници и терористи избягаха от затвор в Конго

От всички нас 1 000 затворници само 110 са отказали да избягат и са останали

Бойци от терористичната групировка Алианс на демократичните сили нападнаха затвор, отвориха всички килии и освободиха затворниците. Повече от 900 души, сред които опасни престъпници и терористи са избягали днес от централния затвор в град Бени в ДР Конго, съобщи новинарският портал „Актуалите”.

От всички нас 1 000 затворници само 110 са отказали да избягат и са останали, съобщи кметът на града Модест Бакванамаха.

Организация на обществените активисти в града твърди, че в затвора „Кангбайн” в момента на нападението е имало 1 500 затворници, включително бойци от Алианса на демократичните сили. Част от тях скоро е трябвало да бъде преместена в други райони на страната в затвори със строг режим.

Изданието посочва, че над централния затвор в Бени периодично се извършват нападения. През 2017 г. бойци от движението „Май-май” освободиха от там 930 затворници и убиха 11 човека.

Алиансът на демократичните сили е създаден през 1995 г. в западната част на Уганда на базата на мюсюлманска секта като ислямистка групировка, настроена опозиционно спрямо правителството. През 2003 г. отрядите ѝ се укриват в източните райони на Конго. През последните години ръководителите на групировката влезли в контакт с международни терористични организации, включително със сомалийската групировка Аш-Шабаб.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

САЩ разкриха схема с внос на крадена електроника за 50 млн. долара

Националният стадион на Полша става временна полева болница