in

70-а вечер на антиправителствен протест в София, Орлов мост отново бе блокиран

Протестиращите остро осъдиха действията на служителите от НСО участвали в акцията

Без инциденти протече 70-ата вечер на антиправителствения протест в столицата. Отново бяха прожектирани телевизионни изяви на премиерa Бойко Борисов и негови изказвания, както и кадри от състоялото се преди това извеждане от сградата на парламента на майките от „Системата ни убива“ и на Мая Манолова от „Изправи се.БГ“. Те часове наред отказваха да напуснат приемната на новата сграда на Народното събрание.

Протестиращите остро осъдиха действията на служителите от НСО участвали в акцията, Орлов мост отново бе блокиран.

Около 19:30 часа утихна напрежението, което възникна пред Народното събрание, след като от новата сграда на парламента бяха изведени майките от „Системата ни убива“ и Мая Манолова и нейните сподвижници, които отказваха да я напуснат.

По традиция бе затворено и движението по бул. „Цар Освободител“, където т.нар. Отровно трио провежда своите антиправителствени акции.

След като Мая Манолова бе изведена от сградата на НС, тя потвърди пред журналисти, че е имало полицейско насилие при извеждането.

„Извлякоха хората със сила – с ритници, с бутане, с блъскане. Самото НСО снимаше много подробно тази акция – очевидно трябва да я отчетат пред началниците си, така че може да се видят и техните кадри. Нашите телефони бяха избити, хората ги влачеха по земята, блъскаха ги…Това е позор! Позор, Караянчева! Позор!“.

От трибуната на протеста в тази връзка се чу искане и председателят на НС Цвета Караянчева да подаде оставка.

Димитрина Русева, майка на 24-годишен младеж, който бе заедно с майките, разказа за случилото се в НС:

„Може би 15 служители на НСО, налягаха нашите хора по земята, за да не могат да ги изведат, но с доста груба сила ги изведоха, просто ги влачеха. Няма да ни прекършат. Това още повече ни настройва срещу тях“.

От т.нар. Отровно трио призоваха президента Румен Радев да разпусне Националната служба за охрана.

От МВР заявиха, че информациите, разпространявани в новинарски онлайн издания, че „полицаи са извеждали насила протестиращи от Народното събрание“, категорично не отговарят на истината. А от НСО, че са изведени принудително група граждани, „които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект – сграда на Народното събрание“.

Около 21 часа протестната проява в т.нар. Триъгълник на властта приключи, след като прозвуча химнът. Част от протестиращите си тръгнаха, а други поеха на традиционното си шествие към Орлов мост.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

174 са новите случаи на COVID-19 у нас

Обраха банка в Сандански