in

64-ата вечер на протести премина без инциденти

Полицейското присъствие в района беше засилено през целия ден на протеста

Поредният антиправителствен протест в столицата, обявен като „Велико народно въстание“ , протече мирно и без инциденти.

Орлов мост и другите кръстовища по протежение на бул. „Цар Освободител“ (с ул. „Г. С. Раковски“ и при Ректората на СУ) бяха блокирани за кратко в края на днешния протест от хора, които започнаха да се изтеглят от площад „Независимост“ към 23.00 часа.

Полицията остави хората спокойно да се придвижат в посока Орлов мост, разотивайки се от протеста.

Към полунощ всички кръстовища в столицата вече не бяха блокирани.

На площад „Независимост“ останаха малък брой протестиращи, които също се разотидоха малко преди полунощ.

По-рано вечерта хиляди демонстрират в т.нар. „триъгълник на властта“ отново поискаха оставките на правителството и на главния прокурор.

Движението на автомобили в района на Министерския съвет и президентството беше блокирано – както по бул. „Цар Освободител“, така и по бул. „Дондуков“. Жълтите павета от бул. „Мария Луиза“ до Художествената галерия се изпълниха тази вечер с хора, които развяваха български знамена и викаха „Оставка“.

Голямо българско знаме се държеше от протестиращите пред сградата на бившия партиен дом, сега използван за заседания на Народното събрание.

Протестиращите пуснаха и фенерчетата на телефоните си, за да покажат колко са многобройни.

Някои от протестиращите проведоха и своеобразна акция с призив за ненасилие, като направиха кордон срещу кордона на полицията, носейки като щитове огледала, които са изписани „Аз съм ти“.

Проф.Минеков от „отровното трио“ каза, че недоволството ще остане на площад „Независимост“, за да може гражданското общество да празнува с музика и патриотични песни.

Полицейското присъствие в района беше засилено през целия ден на протеста, като вечерта продължиха да функционират изградените от полицията рано сутринта контролно-пропускателни пунктове.

Организаторите се оплакаха, че полицията възпрепятства протестиращи, които пътуват от страната, да стигнат до София:

„Мафията продължава да се опитва да мачка протестиращите. Три автобуса с хора – над 150 човека – са спрени между Мездра и Враца, под претекст „проверка разпоредена отгоре“.

Над 100 пловдивчани се включиха в традиционния за четвъртък протестен митинг на площад Съединение с искания за оставка на кабинета и главния прокурор Иван Гешев. По-малкият брой присъстващи тази вечер организаторите на протеста обясниха с факта, че много хора са в момента на демонстрацията в столицата.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

163 са новозаразените с коронавирус у нас

19 години от атентатите на 11 септември в САЩ