in

50 млн. лв. отиват за увеличение на заплатите на университетските преподаватели

Това стана ясно по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите

Правителството ще осигури 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на университетските преподаватели. Парите ще дойдат от новия бюджет за 2021 г. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Това стана ясно по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите. Участие взеха вицепремиерът Томислав Дончев и просветният министър Красимир Вълчев.

Премиерът отбеляза, че образованието е основен приоритет на правителството. Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка.

„Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, отбеляза той.

Министър Вълчев смята, че държавата работи в синхрон с висшите училища и отбеляза, че е приет закон, който е довел до значителна реформа.

„Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, заяви премиерът. Той добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Масови арести в Европа и САЩ след операция срещу „тъмната мрежа“ в интернет

Изписаха Алексей Навални от болницата