in

20 Центъра за спешна помощ в страната получиха нови линейки

Всички линейки разполагат с пълен комплект медицинско оборудване за оказване на спешна помощ

20 центъра за спешна медицинска помощ в страната получиха днес 28 оборудвани линийки 4х4, тип В. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Това са последните линейки по договора със „Ситроен“, по който за нуждите на спешна помощ се купуват общо 78 санитарни автомобили, допълват от ведомството.

„От всички 400 санитарни автомобили, предвидени по проекта, вече са доставени 220. Целта ни е до края на месец ноември 2021 г. всички автомобили да са предадени на спешните екипи в страната“, посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при предаването на линейките днес, 12 октомври, в Божурище.

Проектът „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и срок на изпълнение до 23.10.2021 г.

Министерството на здравеопазването има сключени три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила, уточняват от здравното министерство.

До дни предстои да бъде обявена и последната процедура – за закупуване на 42 високопроходими линейки, за което Министерският съвет отпусна допълнителни 2,5 млн. лв.

Всички линейки разполагат с пълен комплект медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, като гаранционният срок на автомобилите и апаратурата е 5 години.

Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа).

Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с ново оборудване и обзавеждане.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Турция отново изпраща кораб в източната част на Средиземно море

РИОСВ-Пловдив спира дейността на биоцентралата в с.Труд