in

15 държави подписаха най-голямата сделка за свободна търговия в света

След осемгодишни преговори, 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския район подписаха мащабно споразумение за световна търговия

След осемгодишни преговори, 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския район подписаха на виртуална среща в Ханой мащабно споразумение за световна търговия – най-голямото в света като брутен вътрешен продукт на страните, участващи в него, съобщиха осведомителните агенции. В края на тридневната срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) новината за подписването на важното споразумение съобщи виетнамският премиер Нгуен Суан Фук. Регионалното всеобхватно икономическо споразумение (РВИП/RCEP) предвижда създаването на гигантска зона за свободна търговия между десетте страни от АСЕАН, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Страните от споразумението произвеждат 30 процента от световния БВП, а населението им възлиза на 2,2 милиарда души.

Идеята за пакта е от 2012 г. и е смятана за китайския отговор на подобна американска инициатива, която впоследствие отпадна. Индия също се очакваше да се присъедини към него, но се отказа, опасявайки се, че пазарът й ще бъде залят от евтини китайски стоки.

„От началото на 2020 г. коронавирусната пандемия обхвана повече от 200 страни и територии, създавайки предизвикателства в социално-икономическата и политическата сфера и намалявайки мобилността на търговията и инвестиционните потоци в света”, каза днес виетнамският премиер и добави, че от началото на годината се полагат и усилия проблемите да се решават чрез преговори.

Когато заработи, споразумението ще намали митата, ще създаде общи търговски правила и ще улесни веригите за доставки. То ще обхваща търговия, услуги, инвестиции, електронна търговия, телекомуникации и авторски права.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

България с достъп до финансов ресурс по нова европейска програма

БЛС зове за разкриване на денонощни аптеки за борбата с COVID-19