in

14 млн. лева за компютри за ученици и учители отпуска правителството

12 000 преносими компютри ще са за ученици и 4000 за учители

Държавата ще отпусне 14 млн. лева за закупуване на 16 000 преносими компютри. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Приехме постановление, с което ще предоставим 14 млн. лева по бюджетите на училищата за закупуването на 16 000 преносими компютри, от които 12 000 за ученици и 4000 за учители“, заяви министърът.

Това са средства от държавния бюджет, с които училищата ще закупят тези преносими устройства, допълни Вълчев и изрази надежда това да стане бързо, „в следващите седмици, до края на годината“.

„Това не отменя ангажимента ни да закупим 80 000 устройства със средствата от Европейския съюз по инструмента reactEU. То е свързано с по-продължителни процедури, отколкото на нас ни се иска особено в този момент“, допълни той.

Вълчев уточни, че лаптопите ще бъдат използвани за електронно обучение при затваряне на училища или при карантиниране на паралелки, но най-вече за обучение в класните стаи. „Във всяка една класна стая учителят трябва да има възможността за осъществяване на електронно обучение и за работа с електронен дневник“, акцентира министър Красимир Вълчев.

Категорично към момента не се предвижда цялостно затваряне на училищата. „Към днешна дата 162 деца и ученици общо са констатирани с положителни проби и 159 учители в училищата и детските градини. Вече близо 30 дни са минали от началото на учебната година, това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители“, обобщи той.

Вълчев отбеляза, че 99,7% от учениците в системата продължават обучението си присъствено, а надеждата е ситуацията да не се влошава. Най-голямата трудност се очаква по време на сезона на грипните вируси.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Правителството дава 2,1 млн. лева за 2500 флакона „Ремдесивир“

Кобрата: Скочиха, че обявих срещата с Джошуа, все едно мач няма