in

Президентът с критики към прокуратурата

Президентът Румен Радев смята, че прокуратурата все повече се очертава като политически играч, който подпомага кризисния пиар на премиера.

За първи път държавният глава коментира и разпространената от специализираната прокуратура комуникация между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

Радев каза, че е тревожно държавното обвинение да „говори с гласа и да действа с прийомите на жълтите медии“.

В България дали някой е виновен решава съдът, припомни президентът, и каза, че в последно време твърденията на държавното обвинение се огласяват едва ли не като присъда.

Без да назовава имена, Радев каза, че е ясно кой има интерес от отвличане на вниманието от записа с гласа на премиера и снимките от спалнята му.

„Прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пи ар на министър-председателя“.

Радев коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че „скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата.

„С това признава, че ще брани правителството, а не закона. Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона. Тя не спазва следствената тайна. Произволно решава кое е с висок обществен интерес и кое не е. Навлиза в сферите на други институции, без необходимите правомощия и капацитет, да речем работата на правителството за преодоляване на кризата с Covid-19“.

На въпрос вярва ли на Пламен Узунов, президентът отговори „Не мога да съдя по тенденциозно поднесена информация. Очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там където търговията с влияние е материализирана в огромни размери, и то от обществени средства, където „свинските черва” водят до огромни средства с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с нискокачествено строителство”.

„Очаквам всички данни да излязат и от прокуратурата, очаквам разбира се, да се произнесе и съда. В моя екип има стабилност, защото хората работят по ясни цели“.

Държавният глава направи изявление пред журналисти преди участието си в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Антични предмети задържаха гранични служители на ГКПП Видин

МВнР: Северна Македония отваря всички ГКПП-та