in

Николина Ангелкова посрещна първите туристи на летището в Бургас

Министърът на туризма Николина Ангелкова посрещна туристите от първия чартърен полет, идващ от Нидерландия, на летището в Бургас.

„Боинг“ 373-800 докара първите 189 туристи от Амстердам. Всички те бяха посрещнати тържествено от министър Ангелкова и от кмета на Бургас Димитър Николов при спазване на всички мерки за сигурност.

Първите пристигнали изразиха удовлетвореността си от кацането на българска земя и заявиха, че не изпитват тревога или страх от евентуален досег с COVID-19.

По-късно гостите ще бъдат запознати с условията за пребиваване и санитарно-хигиенните мерки срещу вируса в хотела им в Несебър.

Полетът пристигна с една от най-големите туроператорски компании. Той ще лети четири пъти седмично. Надяваме се благодарение и на субсидията от 35 евро, която гласувахме, да успеем да разширим полетната програма. За момента тя вече е разширена – до 5-и октомври. Надяваме се, че при спазване на мерките, а и предвид това, че в Бургас досегът с COVID-19 е под 1%, да успеем да реализираме един, макар и труден, летен сезон“, коментира пред медиите министърът.

,,Надявам се вече полетите да влязат в нормален режим на пристигане. Получихме подкрепа и от Министерството на туризма. Повече от 30% от туристите в нашия регион идват от държави извън Европейския съюз. Поради това в понеделник ще внеса в Министерството на външните работи писмо за това да отпаднат ограниченията за 14-дневна карантина за туристи от Русия, Беларус, Украйна. По този начин ще можем да поемем полетите и от бившите социалистически страни. Копие на това писмо ще бъде изпратено и до Министерството на здравеопазването. Другият вариант е да получим компенсация за това, че нямаме възможност в момента да посрещаме такива туристи. Надявам се на положителна развръзка. Разбира се, всичко това трябва да стане чрез Европейската комисия“, заяви от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Френски митничари хванаха дрога скрита в ковчези

Близо 100 000 „маркови“ облекла задържаха митничари на МП Лесово