in

Наши студенти бедстват в Китай

20-ина български студенти са блокирани в Китай, след като в страната се разразява втора вълна на COVID-19. Полети до Европа почти няма или са на цени от 5 – 6 000 евро. В същото време от университетите им настояват общежитията да бъдат освободени, а визите им за обучение изтичат след дни.

,,Университетите поставят ултиматуми – или студентите да напуснат общежитията до 15 юли, или да си заплатят за много месеци напред. Проблемът засяга и Тайван, целия регион. Беше направен списък от 20 човека, но по-късно имаше още заявили, че искат чартърен полет“, сподели студентът Веселин Найденов.

Той обясни, че престоят на ден е от 50 до 100 лева.

90 и повече процента от тези студенти са на стипендия от китайското правителство. Техните семейства са изключително затруднени да се заплащат такива суми, добави Веселин.

По думите му полетите до Европа са сведени до минимум, тъй като правителството почти не разрешава международни полети.

,,Проверявах дори вариант за влакове и 10-дневно прибиране, но международните влакове също са спрени. Голяма част от нас са отчаяни, не знаем какво да правим“, сподели в ефира на Bulgaria ON AIR студентът.

От МВнР съобщиха, че е изготвен списък с 23 студенти, които са се свързали с мисията ни и са заявили, че желаят да се завърнат у нас през юли или след това.

,,МВнР проверява възможностите за евентуалното организиране на извънреден чартърен полет. Проучват се и варианти за намиране на оптимални редовни полети от Европа до Китай. Посолството ни в Пекин и Генералното ни консулство в Шанхай имат указания да направят постъпки пред ръководствата на университетите, в които се обучават студентите ни, за да бъде осигурено безпрепятствено пребиваване, да им бъде оказана помощ по осигуряване на всички нужди от битов характер до намиране на възможност за тяхното отпътуване от Китай“, пише още в позицията на Външно министерство.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Арт-инсталацията на Българските букви гостуват в Берлин 2020

Депутатите увеличиха позволения размер на държавните гаранции