in

МОН препоръча отлагане на абитуриентските балове

„Във връзка с увеличения брой заболели и призивите от институциите за спазване на мерки за дистанция, считаме, че не е редно да се провеждат баловете и съветваме те да се отложат“. Това съобщиха от министерството на образованието в отговор на въпроси на „Сега“ дали баловете ще се проведат по план.

„Провеждането на абитуриентски балове става по решение на зрелостниците и училищата. МОН няма правомощия да разрешава тържества, провеждащи се извън учебното време и извън образователните институции. Предвид епидемиологичната обстановка сме препоръчали да бъдат отложени баловете поне до края на извънредната ситуация (30 юни)“, посочват още от министерството на образованието. Оттам коментират, че за учениците е важно да отбележат завършването си, но най-важно е тяхното здраве. „Разумно е да бъдем сдържани и да продължим да спазваме препоръките и предписанията“, смятат от ведомството на министър Красимир Вълчев.

Още по време на извънредното положение, абитуриентите настояха в отворено писмо до премиера да им бъде разрешено да бъдат изпратени подобаващо. След експресна среща с Бойко Борисов в средата на май той им разреши това, но при спазване на противоепидемичните мерки. С разхлабванe на мерките обаче доста дванадесетокласници започнаха да правят планове за организиране на традиционните балове. Увереност им даде и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който преди дни коментира, че балове т.г. ще има, макар и по-късно.

От Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите увериха пред БНР, че в заведенията ще се следи стриктно за спазването на всички противоепидемични мерки – ограничаване до 4 души на маса, предоставяне на дезинфектанти и санитарно-хигиенни принадлежности, работа на 50% от капацитета и т.н.

От РУО-Варна коментираха, че всяко училище си организира само баловете и най-вероятно такива ще има през юли.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Застрахователи искат тол системата да следи за валидна „Гражданска отговорност“

От 1 юли пенсиите по-високи с 6,7%