Лидерите на Азербайджан и на Армения се надяват, че могат да постигнат трайно споразумение за мир

Дата:

Лидерите на Азербайджан и на Армения се надяват, че могат да постигнат трайно споразумение за мир между страните им въпреки различията между тях относно Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

“Мисля, че е правилно да се надяваме”, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев през “Евронюз” в интервю от 21 юли, заснето в карабахския град Шуша и излъчено вчера вечерта. “Ако видим конструктивен подход от арменска страна и което е по-важно, ако те напълно оставят встрани техните аспирации за оспорване на нашата териториална цялост, ние можем да постигнем мирно решение много скоро, може би дори до края на годината”, каза Алиев.

Отделно в интервю за “Евронюз” премиерът на Армения Никол Пашинян звучеше предпазливо оптимистичен. Интервюто с него е било заснето на 26 юли в Ереван. “Не само, че може да има, но и трябва да има мир. Това е моето убеждение, моята позиция. Но, за да се случи това, е също важно за международната общност да осъзнае някои важни нюанси, да стане ясно защо няма напредък с достатъчно темпо”, добави той.

Пашинян повтори обвиненията си, че Азербайджан блокира транзита на храни и лекарства за Нагорни Карабах през Лачинския коридор, единствения път, свързващ Армения с тази територия, като по този начин се поражда хуманитарна криза.

Алиев отрича азербайджанските сили да блокират свободното движение и казва, че над 2000 карабахски жители се придвижват до Армения и обратно, откакто Азербайджан е открил граничен пропускателен пункт на входа на коридора през април.

“Карабахските арменци трябва да разберат, че бидейки част от азербайджанското общество с гаранции за сигурността, с техните права, в това число образователни, културни, религиозни и общински права, те ще живеят един нормален живот”, заяви Алиев.

/БТА

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ще арестуват ли Кмета на Пазарджик за подкуп и търговия с гласове?

Близък до кмета на Пазарджик строителен предприемач и синът...

КМЕТОВЕ НА ПРОМЯНАТА ИЗПОЛЗВАТ ДЕЦА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ?!

На вниманието на Прокуратура и Комисията за закрила на...

Под натиск на общински съветници: Общината в Пазарджик ще възобнови финансирането за ФК „Хебър“

След категоричната победа на пазарджишкия футболен отбор „Хебър“ с...