in

Застрахователи искат тол системата да следи за валидна „Гражданска отговорност“

Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) се обяви против облекчаването на наказанията при липса на сключена задължителна полица „Гражданска отговорност”. Това се казва в позиция на организацията, изпратена заради предложенията за промени в Закона за движение по пътищата.

В обявения за обществено обсъждане Проект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата е предвидено да отпаднат мерките, които регламентират временното отнемане на шофьорската книжка на водач без застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите (ГОА) и временно спиране от движение на превозното средство по същия повод – до момента на нейното сключване.

Според АБЗ понижаването на степента на контрол и санкции по отношение на застраховка ГОА би имало сериозни негативни последици по отношение на обхвата и съответно нивото на защита на обществения и индивидуален интерес, които осигурява системата.

Според асоциацията обществените усилия трябва да са насочени не към облекчаване на контролните мерки и санкциите, а към постигане на по-ефективен контрол върху обхвата на ГОА, включително и чрез използване на съвременните технологични решения.

Според АБЗ, ако текстовете бъдат одобрени, ще се намали обхватът на задължителната полица, а това ще има пряко отражение върху коректните водачи, които винаги имат такава на автомобила си.

Използването на съвременните технологични решения предлага допълнителни възможности в тази насока. В тази връзка АБЗ счита, че особено ефективен контрол за наличието на сключена застраховка ГОА може да се постигне чрез използването на системата на „БГ тол“. Според асоциацията подобен подход може да се реализира след съответните нормативни промени и техническа адаптация на системата на „БГ тол“ за изпълнение на допълнителни контролни функции.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Саудитска Арабия спира най-голямото поклонение в света

МОН препоръча отлагане на абитуриентските балове