Двадесет български пожарникари, които помагаха на гръцките си колеги в борбата с пожарите, се прибраха днес в България

Дата:

Двадесет български пожарникари, които помагаха на гръцките си колеги в борбата с пожарите, се прибраха днес в България. Те бяха посрещнати от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДБПЗН) на гранично контролно-пропускателен пункт ГКПП „Кулата“.

Това е втората група от модула за предварително предислоциране на български пожарникари в Гърция, каза гл. комисар Александър Джартов. Инициативата е на Европейската комисия, а България участва за втора поредна година в нея, допълни той.

На терен са останали още 50 български пожарникари, които помагат на гръцките си колеги при борбата с огнената стихия на остров Корфу. Очаква се те да се приберат в събота, 5 август, каза още гл. комисар Джартов.

В програмата по линия на механизма за гражданска защита на ЕС са участвали около 500 пожарникари от 10 държави. По думите на гл. комисар Джартов българските екипи са добре подготвени и са представили страната на високо ниво. Той благодари на всички пожарникари, които са участвали в модула.

Ситуацията с пожарите в Гърция е тежка, разказа ръководителят на втората група пожарникари, които бяха в продължение на две седмици в южната ни съседка, гл. инспектор Петър Петров от РДПБЗН – Пловдив. По думите му, в момента ситуацията в областта на Солун, където е била дислоцирана групата, е сравнително спокойна, за разлика от южните части на Гърция. Той и колегите му са участвали в погасяването на четири пожара, съвместно с гръцките пожарникари.

Ст. инспектор Георги Вълков от РСПБЗН – Шумен разказа, че са успели да помогнат на гръцките си колеги и са представили достойно България. Във втория модул участваха пожарникари от противопожарни служби от различни градове, посочи още той.

Това е вторият модул български пожарникари, който се включи в инициираното от Европейската комисия „Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция“. Идеята се осъществява за втора година, а целта е превантивна, в съсредоточаване на сили и средства в страната, в която всяка година възникват големи горски пожари.

Първият модул замина в началото на юли и помага на гръцките пожарникари в продължения на две седмици. Вторият модул, който днес бе посрещнат на граничния пункт „Кулата“, бе изпратен в Гърция на 16 юли. Очаква се до края на седмицата в България да се завърнат и останалите 50 български пожарникари, които са в южната ни съседка.

На този етап не се предвижда изпращане на друг модул български пожарникари, каза още гл. комисар Александър Джартов. По думите му, в случай на нужда от допълнителна помощ за гръцките пожарникари, такава ще бъде оказана от българска страна.

/ЕП/

Сподели

Абонирай се

spot_imgspot_img

Актуални

Подобни
Подобни

Ники Минаж издаде дългоочаквания пети албум Pink Friday 2

Ники Минаж пусна своя пети студиен албум, "Pink Friday...

Привърженици на ЦСКА се сбогуваха със стадион”Българска армия” 

Привържениците на ЦСКА се сбогуваха със стадион "Българска армия"...

Левски записа втори успех в Първа лига

В мача от 20-ия кръг на efbet Лига Левски...

Диана Петкова се класира за финала на европейското първенство по плуване в Румъния

Българската плувкиня Диана Петкова влезе във финала на 50...