in

ГЕРБ и Патриотите предлагат край на „вечните длъжници“

“С колегите от “Обединени патриоти” внасяме промени в Закона за задълженията и договорите във връзка с фигурата на вечния длъжник”. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на брифинг.

Той обясни, че предложението е за премахване на правната фигура на така наречения вечен длъжник, който с десетилетия изплаща, но не може да погаси задълженията си към своите кредитори. Идеята на управляващите е оформена като предложение за промяна в Закона за задълженията и договорите, което още днес ще бъде депозирана в деловодството на парламента.

Новите текстове предвиждат 10-годишна абсолютна давност за събиране на дълговете от физическите лица, които не са регистрирани като еднолични търговци, освен в случаите, в които вземанията произтичат от непозволено увреждане.

“Обединени патриоти” искат да сложат край на “дълговото робство” и “вечния длъжник”. „Ние защитаваме добросъвестния длъжник. Нещо, което от самото начало искахме. След приключването на тези 10 години, кредиторите няма да имат право на претенция по съдебен ред или по друг начин да искат събирането на това вземане“, аргументира предложението Искрен Веселинов от ВМРО.

„Добър ден за българската демокрация. Правим първа стъпка към решаването на един голям проблем за една не малка част от българите“, смята той. Веселинов обяви още, че депутатите от групата ще продължат работата си по изготвянето на законопроект, уреждащ личния фалит. „Тази тема е важна за нас и трябва да ѝ се обърне особено внимание“, подкрепи идеята Красимир Ципов от ГЕРБ.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Чуждите туристи още ги няма, отменят чартъри

ЕК отпуска 20 млн. евро в подкрепа на здравеопазването в България