in

Ветото на Радев бе отхвърлено от комисията по вътрешна сигурност

Депутатите от Комисията по вътрешна сигурност гласуваха с 10 гласа „за“ и само 1 „против“ и така отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за МВР.

Народните представители повторно одобриха оспорените от държавния глава точки.

Аргументите на комисията бяха, че дублиране на функциите в службите за охрана няма. Депутатите поясниха, че новата структура ще охранява държавни служители от администрацията, като служители на НАП, разследващи полицаи и др.

Радев върна за ново обсъждане част от текстовете, изразявайки несъгласие с разпоредби, които според него дублират охраната, осъществявана по закона за НСО. Според президента идеята МВР също да охранява хора създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност.

Поради служебен ангажимент извън страната от заседанието отсъстваше вътрешният министър Младен Маринов, но заместникът му Милко Бернер изрази пред депутатите подкрепа за промените в закона. „Охраната ще се осъществява не по принцип, заради заеманата длъжност, а само при наличие конкретна заплаха за съответния служител“, изтъкна той пред депутатите.

„МВР и сега извършва подобни действия. Ние считаме, че това е правилно и има достатъчно яснота“, коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Радев.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Две жени обраха бензиностанция в Асеновград

166 са новозаразени с COVID-19 за денонощие у нас