in

Българските роми в Мондрагоне хвърлят мебели, италианците им отговарят с камъни

Напрежението между българи и италианци в Мондрагоне продължава да расте. Край жилищните блокове, на чиито 700 души бе наредено да не излизат, бе изпратена армия, за да потуши нарастващия бунт.

Видеа от мястото показват, как някои от недоволните българи излизат от терасите и започват да крещят, а един от тях хвърля столове по насъбралите се долу италианци. Те обаче не остават по-назад и отговарят на атаката, като започват да хвърлят камъни по колите на българите и да чупят прозорците им. Други кадри показват, че има и ранен полицай.

49 души са дали положителни проби за COVID-19 в жилищния комплекс. Властите помолиха всички живущи там да не напускат домовете си, докато не бъдат тествани. Това обаче не се хареса на работниците, главно българи заети в земеделието. Те на няколко пъти се опитват да пробият загражденията, но охраната успя да ги върне обратно в сградата. Някои от тези, които са били заразени с коронавирус обаче са изчезнали. Според Rai става дума за нелегални работници, които се страхуват за изгубят работата си.

„По разпореждане на посланика ще отида на място и ще проведа срещи в кметството. Ще отида до болницата и се надявам да успея да поговоря с някой от сънародниците ни, макар и през мрежата“, казва Ермелина Пейчева, завеждащ консулска служба към посолството на България в Рим. Тя добавя, че е важно ситуацията да бъде изяснена на място.

„Ако можем да съдействаме на нашите сънародници и властите, ще е добре. Всичко, от което имат нужда, ще им бъде предоставено“, добави Пейчева.

Публикувано от pressmeg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Зареждане…

0

Нови правила за движение на електрическите тротинетки

Симеон Щерев: Не чакайте да се размине, потърсете лекарска помощ навреме